Welk bier drink je bij sushi?

file5

Je gaat lekker sushi eten met vrienden, maar wat gaan we daar dan bij drinken? Bier natuurlijk!! In Japan kiest men vooral voor groene thee of voor bier (lees hier meer over in onze blog wat drink je bij sushi) . Twee derde van alle gedronken alcoholische dranken in Japan is bier. Waarom past bier dan zo goed bij sushi? Dit heeft te maken met de zuiverende werking die bier heeft op de mond. De bitters die zich in bier bevinden in combinatie met de koolzuurbelletjes zorgen ervoor dat de mond wordt schoongespoeld en weer klaar is voor een volgend hapje sushi.

Maar welke bieren passen er dan goed bij sushi?

Er zijn een aantal authentieke Japanse bieren die in Nederland verkocht worden. Denk hierbij aan Asahi, Kirin en Saporro. Asahi is een lichtgeel pilsener met een frisse smaak en het is een tikje zoet. Kirin bier is heel licht pils met een vleugje citroen en een licht bittere afdronk (niet te verwarren met een Radler bier waar de smaak van citroen meer overheerst). Saporro is een bier met een pittige lager naar een Duits recept gebrouwen.
Het Asahi en Kirin bier passen weer goed bij sushi met een verfijnde smaak waar rauwe vis, zoals zalm en tonijn in wordt gebruikt. Producten die in de sushi verwerkt kunnen zitten zoals komkommer en bosui gaan ook erg goed met deze 2 lichte en verfrissende bieren. Terwijl Saporro juist beter past bij uitgesproken sushi soorten zoals makreel en afgelakte paling.

Mocht je een vleugje zoet in je bier wel kunnen waarderen, dan is ook een fruitige biertje een optie bij sushi waar de wat zoetere producten in gebruikt worden zoals omelet, tofu, garnalen, krab of coquilles. Denk hierbij dan aan een witbier of een rosé bier van één van de bekende biermerken.

Als laatste is een bier op basis van groene thee ook een leuke optie, die van IKI bijvoorbeeld met Yuzu of Gember smaak. Een product dat in Nederland is ontwikkeld en in België wordt gebrouwen. Wellicht niet traditioneel, maar wel lekker bier als afwisseling, zeker de moeite waard om het eens te proberen.

Zo zie je maar dat net als met een goede wijn, het maar net afhangt van welke sushi je eet welk bier het beste bij die sushi past. Wij zeggen Kampai oftewel Proost en vergeet niet te genieten van je sushi!

Meer nieuws